Lodewijk van Heiden - Drentse zeeheld in den Vreemde

In samenwerking met partners het Drents Archief(externe link) en Chronoscoop(externe link) onderzocht het Nederland-Rusland Centrum het leven van Lodewijk van Heiden, een Drentse zeeheld in dienst van de Russische tsaar. Heiden was misschien zelfs de inspiratie voor Berend Botje uit het in Nederland wereldberoemde kinderliedje. Het project heeft geresulteerd diverse producten voor een breed publiek van geïnteresseerden en historici. Het project demonstreert dat academisch historisch onderzoek zich goed laat rijmen met producten voor een breder publiek.

In september 2017 staat het vol van activiteiten rondom de persoon van Lodewijk van Heiden, onder andere een biografie, een documentaire, een tentoonstelling, een smartphoneroute en een groepsarrangement in het Drents Archief staan op de rol. Op 29 september wordt Zuidlaren bovendien feetelijk omgetoverd door het spektakel 'Berend Botje Retour'

Biografie

De voorzienigheid regeert! Louis van Heiden, admiraal in Russische dienst.

Op 6 september verschijnt het boek De voorzienigheid regeert! Louis van Heiden, admiraal in Russische dienst. 
Wie was Louis van Heiden eigenlijk? Hoe heeft hij zo’n hoge positie verkregen in Russische dienst en hoe kwam het dat hij een levende legende werd na een zeeslag voor de Griekse kust? Hans van Koningsbrugge wist interessante kost op te diepen uit onder meer archieven in Rusland en Engeland en presenteert deze op smakelijke wijze aan de lezer: de woelige tijd van de Bataafse opstand, de moeizame start van Van Heidens carrière in Rusland, roddels en intriges in de hofkring rondom de tsaar, oorlogen en zeeslagen, Van Heidens chronische geldgebrek en het verlangen naar zijn familie in Zuidlaren. En uiteindelijk de roem, het onthaal in Nederland en zijn onvermijdelijke terugkeer naar Rusland.Het leven van Van Heiden wordt geschetst tegen de achtergrond van de wereldpolitiek aan het einde van de 18e eeuw. Het boek is rijk geïllustreerd en voorzien van voetnoten en een register op persoons- en plaatsnamen.
Een mooi lees- èn kijkboek!

U kunt hier uw exemplaar bestellen voor €32,95. Het boek is ook te verkrijgen bij onze mede-uitgever, Koninklijke Van Gorcum.

Documentaire

Johan Zielstra filmde in Sint Petersbrug, Tallinn (Estland), Pylos (Griekenland), Den Haag, Zuidlaren en op zee, in de voetsporen van Van Heiden. Welke plekken herinneren tegenwoordig nog aan deze man? Wordt het verhaal van deze zeeheld nog steeds levend gehouden? De documentaire ‘Louis van Heiden, zeeheld in den vreemde’ is vanaf 7 september 2017 te zien in de reizende tentoonstelling in de gemeente Tynaarlo en van 7 t/m 29 september 2017 in de Digilounge van het Drents Archief.

Tentoonstelling - Berend Botje ging uit varen...

Is Louis van Heiden werkelijk de Berend Botje uit het bekende kinderliedje? Bekijk de reizende tentoonstelling en oordeel zelf! Lees het verhaal over Louis uit Zuidlaren die op negenjarige leeftijd al naar zee ging, over zijn opleiding aan boord, de zeereizen, zijn leven in Rusland, de roem en zijn terugkeer naar Zuidlaren. Bij de tentoonstelling hoort een documentaire en een prachtige brochure die je thuis nog eens kunt nalezen.

De tentoonstelling ‘Berend Botje ging uit varen..’ is vanaf 7 september 2017 te zien in de Dorpskerk in Zuidlaren en reist daarna langs verschillende locaties in de gemeente Tynaarlo. De toegang is gratis.

<>

Smartphoneroute

Met de smartphoneroute loop je in de voetstappen van de zeeheld door het dorp van zijn jeugd. Na tientallen jaren in het buitenland keert Van Heiden eindelijk weer terug naar Zuidlaren. Wandelend door het dorp komen herinneringen bij hem boven. Niet alleen aan Zuidlaren, maar ook aan gedenkwaardige gebeurtenissen uit zijn leven en carrière in Rusland en op zee. Loop mee met Van Heiden door Zuidlaren, luister en kijk naar de filmpjes met het opmerkelijke verhaal van zijn leven. De smartphoneroute is vanaf 7 september 2017 online.

Je kunt de route lopen door de gratis app annodrenthe te downloaden (Android(externe link)/iPhone(externe link)). Geen zin in een wandeling? Je kunt de route ook bekijken via de site annodrenthe.nu(externe link)

Berend Botje Retour

Weet jij waar Berend Botje gebleven is? Wij wel: In Tallinn!
Berend Botje is gebaseerd op de, uit Zuidlaren afkomstige, internationale zeeheld Lodewijk van Heiden. Na een fiks aantal gewonnen zeeslagen keerde hij bij pensioen terug naar Zuidlaren maar daar kon hij zijn draai niet meer vinden. Hij dwaalde soms over het Zuidlaardermeer maar op een dag verdween hij om in Tallinn (Estland) te sterven.

Wij brengen Berend Botje weerom.

Kunstenaars uit Zuidlaren en Tallinn maken deze zomer in Tallinn op de plek van zijn graf een kunstwerk: de ziel van Berend Botje. Daarna zeilen we hem weer naar huis om hem in processie binnen te halen in Zuidlaren en ritueel ter aarde te bestellen.

Einde discussie waar Berend Botje gebleven is!

Met het zeilschip Zephyr komt het beeld op 28 september a.s. aan in Delfzijl.
Je kunt de laatste week deze unieke en bijzondere zeilreis meemaken. Meer info op te vragen bij ruthtervoort@buog.nl(link stuurt een e-mail)
Je kan ook mee met de dagtocht aan boord van de Zephyr. Je komt dan aan boord in Delfzijl en vaart mee naar Groningen. Hieronder kun je daarvoor vast kaarten bestellen. Na aankomst met het zeilschip in Groningen gaan we het kunstwerk verder met paard-en-wagen naar Zuidlaren brengen. Een grootse intocht op vrijdagmiddag 29 september 17.00 uur. Met medewerking van zangers, dansers, muzikanten en kinderen uit Zuidlaren.

Na de intocht op 29 september in Zuidlaren gaat deze processie over in een groots Berend Botje festijn. Meet & Greet. Eten & muziek. En een spectaculair vuur en vlam hoogtepunt met strijdende graafmachines en medewerking van toneelgroepen, zangers, dansers en muzikanten, waarin alle Berend Botjes strijden om hun gelijk.

Datum: 29 september 2017
Aanvang intocht: 17.00 tot 18.00 uur
Festivalterrein open vanaf 18 uur
Aanvang voorstelling 19.15 uur
Prijs € 7,50 voor volwassenen en € 5,00 tot 16 jaar.
Locatie  voormalige Prins Bernhard Hoeve Zuidlaren, ingang vanaf de Brink

Kaarten zijn online te koop(externe link)

Groepsprogramma Drents Archief

Wil je meer weten over Van Heiden en ben je op zoek naar een authentieke belevenis voor je club of vereniging? In het Drents Archief kun je terecht voor een speciaal programma.

  • Afsluiting met een leuke kennisquiz over Van Heiden.
  • Exclusieve rondleiding door het depot langs het archief van de familie Van Heiden Reinestein met onder meer de brieven die Van Heiden schreef aan het thuisfront in Zuidlaren.
  • Documentaire ‘Louis van Heiden, zeeheld in den vreemde’
  • Uitleg over het plafond van de havezate Laarwoud, de plek waar Van Heiden zijn jeugd doorbracht
  • Ontvangst met koffie/thee in de Laarwoudzaal

Prijzen

  • Standaardprogramma | 100 min.| € 8,50 p.p. inclusief koffie en een koekje
  • Standaardprogramma | 100 min.| € 10,00 p.p. inclusief koffie en Drentse Turf
  • Standaardprogramma | 100 min.| € 11,20 p.p. inclusief koffie en verse appeltaart

Kijk hier(externe link) voor meer informatie en om te reserveren. 

Partners & Sponsoren