GRONINGEN & Digitaal: Op het kruispunt van Europa: Roemenië

Op een kruispunt van het Europese continent vinden we een bijzonder land. Roemenië ligt centraal gelegen tussen Midden-, Oost-, en Zuid-Oost Europa. Dichtbij conflictgebieden in Oekraïne speelt het land nu een belangrijke rol in het geopolitieke spel dat zich in de regio aan het ontvouwen is. Tijd om dit land onder een vergrootglas te leggen.

Ingeklemd tussen grootmachten als het Habsburgse, Russische en Ottomaanse rijk heeft Roemenië een bijzondere geschiedenis doorgemaakt. Terwijl het land als enige in de regio een Romaanse taal als nationale taal kent, is het land in religieuze zin juist Oosters Orthodox en erfgenaam van het Byzantijnse rijk. De nationale keuken vermengt Zuid-Europese elementen, Midden- en Oost-Europese elementen én kent een duidelijke Turkse invloed. Naast Roemenen zijn er grote Hongaarse, Duitse en Roma-gemeenschappen in het land. Hoewel de Orthodoxe kerk in de grondwet is verankerd als nationale kerk, is de huidige president Klaus Iohannis een etnische Duitser en protestant.

In het kader van de NAVO vervult Roemenië vandaag een belangrijke functie. Het ligt immers dicht bij Oekraïne en vormt het duidelijk de oostgrens van het Westen. Hoe anders was dit voor 1989: onder Nicolae Ceaușescu was er een ijzeren communistisch regime. Weliswaar liep dit niet geheel in de pas bij de wensen van Moskou, bij ‘het westen’ hoorde het land in geen geval! Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was het land - met z’n Duitse koningshuis - een bondgenoot van Nazi-Duitsland. Het moderne Roemeniëis dan ook geboren uit geopolitieke strijd in de regio. Het gevolg: een gecompliceerd maar interessant land dat zowel Oosterse als Westerse erfenissen kent.

Ook vandaag kent het land nog voldoende uitdagingen: corruptie, de geopolitieke ontwikkelingen, milieuproblematiek, etnische spanningen en religieus conflict maken de samenleving bijzonder complex en interessant. In deze cursus volgen we de geschiedenis van Roemenië, tussen “oost” en “west” en zullen we zien hoe dit het land heeft gevormd.

Programma

  1. Introductie; Roemenië in de oudheid
  2. Roemenië: De Byzantijnse erfenis
  3. Tussen Oost- en West: De Ottomaanse machtspretenties
  4. Roemenië in de Oosterse kwestie: de 18e en 19e eeuw
  5. Een Roemeense natiestaat: 1866-1914
  6. Roemenië tijdens de Eerste Wereldoorlog: 1914-1918
  7. Roemenië in het interbellum: 1918-1939
  8. Van As-pakt naar geallieerden: Roemenië tijdens WO II; 1939-1945.
  9. Roemenië onder het communisme: 1948-1989
  10. Terug in Europa? Roemenië na het communisme

Meer informatie

Vakgebied Geschiedenis
Locatie Groningen & online
Dag Donderdag
Uiterste inschrijfdatum donderdag 12 januari 2023
Tijd 10:00-12:00u
Cursusdata 26 januari t/m 6 april. Reservedatum 13 april.
Prijs € 232, Wilt u deze cursus volgen in het kader van de PE-puntenregeling voor tolken en vertalers Wbtv? Het Nederland-Rusland Centrum is door Bureau Wbtv aangewezen als erkende opleider voor de permanente educatie voor tolken en vertalers. Wij moeten voor u dan een extra inspanning leveren. U betaalt daarom een toeslag van € 45 (incl. btw). U krijgt hiervoor 18 PE-punten.
Aantal colleges 10
Werkvorm Hoorcolleges

Inschrijving

Inschrijving is mogelijk via het inschrijfformulier.

Over de docent

dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel is contemporain historicus (1945 - heden) en gespecialiseerd in de geschiedenis van Midden- en Oost-Europa. Hij is in het bijzonder gespecialiseerd in de geschiedenis van Oekraïne, Rusland en Polen.