ASSEN (niet digitaal): Van Rjoerik tot Poetin: Een isolementsgeschiedenis van Rusland

Rusland is voortdurend in het nieuws. Dat is een eufemisme gezien de oorlog in Oekraïne. Maar wat weten we eigenlijk van de Russische geschiedenis? Rusland heeft zich in de loop der eeuwen in een isolement ontwikkeld. Dit heeft tot op de dag van vandaag grote gevolgen voor de relaties met het Westen. In deze cursus wordt de geschiedenis vanuit Russisch perspectief geanalyseerd waarbij voortdurend een verband wordt gelegd met de huidige Westers-Russische crisis.

Bij Rusland wordt vaak gedacht aan Vladimir Poetin. De oorlog in Oekraïne wordt niet voor niets Poetins oorlog genoemd. Dat is niet onlogisch aangezien hij al meer dan twintig jaar fungeert als het Russisch boegbeeld. Maar Poetin zelf haakt voortdurend aan bij de Russische geschiedenis om beleidsmatige argumentatie kracht bij te zetten. In de Russische geschiedenis zijn verrassende patronen zichtbaar: periodes van isolement werden altijd afgewisseld met decennia van samenwerking met het Westen. Maar was dat verschil zo groot? Of bleef Rusland in feite hetzelfde maar veranderden alleen de uiterlijkheden? De verschrikkingen in Oekraïne nopen tot een diepgaande analyse van de Russische geschiedenis. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En waarom zijn het Westen en Rusland vandaag de dag zo van elkaar vervreemd geraakt?

Programma

  1. Kiev Rus
  2. De Ondergang van Kiev Rus en de opkomst van Moskovië
  3. Twee expansieve tsaren: Ivan III en Ivan IV
  4. De Vroege Romanovs
  5. Peter en Catherina de Grote
  6. De ‘saaie’ 19de eeuw?
  7. Aanloop en Verloop van de Oktoberrevolutie van 1917
  8. Het Communisme en de Jeltsin Jaren
  9. Het Poetinisme tot de aanval op Oekraïne
  10. De Oekraïense crisis

Meer informatie

Vakgebied Geschiedenis
Locatie Assen (niet online)
Dag Woensdag
Uiterste inschrijfdatum woensdag 18 januari 2023
Tijd 13.15 - 15.00u
Cursusdata 1 februari t/m 12 april, 1 maart vervalt. Reservedatum 19 april.
Prijs € 232, Wilt u deze cursus volgen in het kader van de PE-puntenregeling voor tolken en vertalers Wbtv? Het Nederland-Rusland Centrum is door Bureau Wbtv aangewezen als erkende opleider voor de permanente educatie voor tolken en vertalers. Wij moeten voor u dan een extra inspanning leveren. U betaalt daarom een toeslag van € 45 (incl. btw). U krijgt hiervoor 18 PE-punten.
Aantal colleges 10
Werkvorm Hoorcolleges

Inschrijving

Inschrijving is mogelijk via het inschrijfformulier.

Over de docent

Prof. dr. J.S.A.M. (Hans) van Koningsbrugge is hoogleraar Russische geschiedenis en politiek, directeur van het Nederland-Rusland Centrum en van het Centre for Russian Studies.