Armenia

Grenzend aan Iran en Turkije ligt Armenië, een land waar niet direct aan gedacht wordt wanneer men denkt over zakendoen. Het bergachtige land heeft een bevlogen geschiedenis en is vaak door andere landen overheerst geweest. Tegenwoordig kent het land een parlementaire democratie en wonen er circa 3 miljoen inwoners (2020).

Ondernemersklimaat
De economie in Armenië is kwetsbaar door de gesloten grenzen met Azerbeidzjan en Turkije, wat de mogelijkheid tot handel beperkt. Armenië geraakte op plek 47 in de ease of doing business rangschikking van de Wereldbank. Armenië onderscheidt zich door kostenefficiënt maar hoogopgeleide arbeidskrachten, waar een meer liberaal bankklimaat wordt nagestreefd en waar een goed investeringsklimaat heerst.

Economische vooruitzichten
In de aanloop naar de Coronapandemie maakte Armenë een flinke economische groei door. Zo groeide de economie met 7,5% in 2017, 5,2% in 2018 en 7,6% in 2019. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling voorspelde dat Armenië vanaf midden 2021 een breed economisch herstel tegemoet zou gaan. Zo wordt er voor 2021 een groei van 4% voorspeld en voor 2022 een groei van 5%.

Zakelijke kansen

Sector

Kansen

Agrarische sector

Er worden in Armenië veel groenten en fruit geproduceerd, die samen met de voedselverwerkingsindustrie een belangrijke sector vormen. De sector is georiënteerd op de export. De productieketen is echter verouderd en biedt kansen voor ondernemers om moderne apparatuur en technologieën te exporteren naar Armenië. 

 

De belangrijkste agrarische producten zijn graangewassen, aardappelen, groenten, druiven, katoen, suikerbieten, tabak, vijgen en olijven. Daarnaast worden er in Armenië hoogstaande alcoholische versnaperingen gemaakt.

Energie

Armenië is voor haar energievoorziening nog voornamelijk afhankelijk van Russisch olie en gas. Om de afhankelijkheid af te bouwen, wil Armenië een tweede kerncentrale bouwen én meer inzetten op hernieuwbare energiebronnen. De hernieuwbare energiebronnen zijn vaak grote bouwprojecten waar buitenlandse ondernemingen zich via aanbestedingen voor kunnen aanmelden. 

Mijnbouw

Op het Armeense grondgebied zijn veel grondstoffen te winnen, zoals ijzererts, koper, lood, zink, molybdeen, goud, zilver, tuf, marmer, graniet, basalt, kalksteen, halfedelstenen en nog veel meer. Momenteel worden deze grondstoffen veelal geëxporteerd, maar Armenië zou ze graag op haar eigen grondgebied gaan verwerken tot halffabrikaten en deze exporteren. Deze transitie heeft kennis nodig en kan door Nederlandse ondernemers opgevuld worden. 

Toerisme

Er zijn grote mogelijkheden op het gebied van toerisme door de talloze culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. De toeristische infrastructuur is in ontwikkeling en biedt veel kansen voor import en investeringen. Ook heeft de overheid een plan ontwikkeld voor de komende dertig jaar om de toeristische sector een extra impuls te geven. 

Bouwsector

Er wordt veel gebouwd in Armenië, maar net als bij de agrarische sector is er nog sprake van verouderde machines, technieken en bouwmaterialen. De regering stimuleert de bouwsector om meer te bouwen, zoals kantoorpanden, hotels en woningen. Bovendien zorgt de groei in onroerend goed ook voor een groei in de vraag naar interieur. De kansen in deze sector, voor zowel het goedkope als luxe segment, zullen de komende jaren alleen maar toenemen. 

ICT

Sinds de Sovjettijd loopt Armenië voorop op het gebied van ICT. Er is veel gekwalificeerd personeel en de IT-sector ontwikkelt zich snel. Dit biedt voor ondernemingen de mogelijkheid om te exporteren, investeren maar ook om te outsourcen. Daar komt bij dat ICT een prioritaire sector is waarbij stimulerend overheidsbeleid moet leiden tot een rappe groei van de sector.

 


Interesse
Armenië kan vooral op het gebied van ICT, de bouw en de agrarische sector grote kansen bieden voor ondernemers. Mede door het hoogopgeleide personeel en de lage lonen is ook outsourcen een interessante optie. We maken graag met u een vrijblijvende afspraak om in detail te bespreken wat de kansen zijn voor uw producten of diensten.