Catalogus Groeten uit het Oude Rusland

€25,71 incl. BTW
Ansichtkaarten van vóór 1917
Igor Wladimiroff

Redactie: 

In het moderne Rusland wordt vaak nostalgisch terugverlangd naar de tijd van vóór de revolutie van 1917. Zou het leven toen echt zo mooi geweest zijn? De ansichkaarten van kort vóór de revolutie geven de romantici zo op het oog gelijk. Elke foto is een kleine schatkist en biedt een inkijkje in een verloren samenleving met ongeschonden gebouwen, een schijnbaar rustig levenstempo en nieuwsgierig in de camera kijkende mensen. De verleiding is groot om in het beeld te stappen en even deelgenot te zijn van het dagelijks leven in Rusland rond 1900.

Tegelijk confronteren de foto's de kijker met de realiteit. De Bolsjewisten kregen in 1917 niet voor niets de steun van een volk dat zich machteloos had te schikken naar de heersende klasse. De agressie richtte zich dan ook op alles wat door de rijken gekoesterd werd. Niet alleen het bezit, maar ook de mores en cultuur van de elite werden weggevaagd of op z'n best veracht. Dit had tot gevolg dat niet alleen het dagelijks leven, maar ook het straatbeeld in Rusland ingrijpend veranderde. Ondanks de communistische idealen verviel veel van wat ooit vertrouwd was geleidelijk en letterlijk tot gruis. De tijd is onomkeerbaar en het leven van toen verschilt fundamenteeel met dat in het moderne Rusland.

De meer dan 100 ansichtkaarten van het oude Rusland in dit boek vragen begrip voor het Russische verlangen naar oude glorie. 

Jaar van uitgave: 
2013
ISBN: 
978-90-819568-2-6