New Amsterdam

€35,99 incl. BTW
St. Petersburg and Architectural Images of the Netherlands
Sergey Gorbatenko

Er zijn veel boeken verschenen naar aanleiding van de verjaardag van de Grote Ambassade naar het Westen van de Russische tsaar Peter de Grote in 1697-1698 en de 300e verjaardag van Sint-Petersburg. Vaak ligt in deze studies de focus op politiek, het ontstaan van Sint-Petersburg en het culturele belang van de stad. Ook is er veel aandacht besteed aan de Russische contacten met West-Europa en de verhalen van de buitenlanders die betrokken waren bij de bouw van Sint-Petersburg, de nieuwe Russische hoofdstad. Wat vaak over het hoofd werd gezien is de fascinerende vraag wat Peter de Grote gezien heeft tijdens zijn reizen door West-Europa – eerst in 1697-1698 en nogmaals in 1717 – en in het bijzonder in Nederland. Wat vond hij inspirerend en wilde hij in Rusland nadoen?

Bekend is dat Peter de Grote vooral gedurende zijn eerste periode als tsaar verzot was op Nederland. Hij sprak behoorlijk Nederlands en droeg graag Nederlandse kleding bij officiële gelegenheden. Het Nederlandse landschap was volgens Peter de belichaming van de zege van de mens op de zee en de andere krachten van de natuur. Peter de Grote nam zelfs zijn zwangere vrouw naar Amsterdam zodat hun kind daar zou worden geboren.

Architectuurhistoricus Sergey Gorbatenko heeft de route die Peter de Grote volgde vastgesteld en diens ervaringen bestudeerd. Aan de hand van honderden foto’s en tekeningen, vergezeld door uitgebreide toelichtingen, illustreert Gorbatenko hetgeen Peter boeide aan Nederland en zichtbaar zijn sporen heeft nagelaten in Sint-Petersburg en de stad zo een ‘Nederlands gelaat’ heeft gegeven. Dit zien we terug in het algemene stadsbeeld en de inrichting van Sint-Petersburg, haar skyline en de architectuur van de gebouwen, tuinen en parken. Het boek bevat een schat aan informatie en afbeeldingen en is uitermate boeiend voor iedere liefhebber van Nederlandse of Russische architectuur en hen die geïnteresseerd zijn in de overeenkomsten die er tussen beide te zien zijn.

Productie: 
Nederlands-Russisch Archiefcentrum
Jaar van uitgave: 
2003
ISBN: 
5-7062-0204-4