AVONDCURSUS Europa’s grensland Oekraïne: eeuwige speelbal van zijn buren of zelfstandige natie?

Oekraïne is een land in het hart van Europa. Qua oppervlakte het tweede land van het continent en, met 42 miljoen inwoners, het achtste land en het ligt geopolitiek zeer strategisch. Toch is het land onbekend en wordt het slecht begrepen. Hoe heeft hier een oorlog kunnen ontstaan en hoe heeft Rusland een deel van het land kunnen annexeren? Vragen die in deze cursus aan de orde komen.
 
Vandaag de dag is Oekraïne niet meer weg te denken uit ons nieuws. Het leek ineens op te duiken in onze nieuwsberichten en het is daar niet meer uit verdwenen. Na de revolutie in 2013-2014 volgden al snel de Russische inlijving van de Krim, de oorlog in het oosten en de tragische gebeurtenissen rondom vlucht MH-17.
 
Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over dit land. Want is Oekraïne wel verdeeld tussen een ‘Europees’ westen en een ‘Russisch’ Oosten, zoals vaak wordt geclaimd? Is het land eigenlijk wel een echt land? Vaak wordt de complexiteit van het land onderschat en resteren slechts clichébeelden.
 
De complexiteit van Oekraïne is het gevolg van 1200 jaar geschiedenis waarin, naast Oekraïners, ook Vikingen, Polen, Litouwers, Russen, Joden, Roemenen, Hongaren, Turken en legio andere volkeren hun sporen hebben nagelaten. Oekraïne is, zoals de naam al zegt, met recht een 'grensland´. Alleen door de geschiedenis van Oekraïne te zien als de geschiedenis van de interactie van al deze volkeren, hun leiders en diverse ideologische en sociale factoren kan dit land beter worden begrepen.
 
In deze cursus wordt de geschiedenis van Oekraïne chronologisch gevolgd. De eigenstandige ontwikkeling van Oekraïne zal worden gezet naast de ontwikkelingen buiten het gebied zelf (bijv. Rusland, het Ottomaanse rijk, de Mongolen etc.). Telkens zal blijken dat Oekraïne een belangrijke rol heeft gespeeld in diverse internationale ontwikkelingen en daarmee een gewichtig gebied is geweest voor de Europese geschiedenis. Aan het eind van deze cursus kunt u de binnen- en buitenlandse ontwikkelingen omtrent Oekraïne in onze eigen tijd beter begrijpen en deze in een bredere context plaatsen.
 
  • College 1 - Inleiding: Een Oekraïense geschiedenis of Geschiedenis van Oekraïne Middeleeuwen: In den beginne: Het Kievse Roes: over Vikingen en Slaven, over heidenen, Christenen en Moslims
  • College 2 - Vroegmoderne tijd: Oekraïense vrijheid: De Kozakken - Orthodox en vrij man, maar bovenal krijgers.
  • College 3 - Vroegmoderne tijd: Oekraïne als speelbal van grootmachten: Polen, Rusland en het Habsburgse rijk
  • College 4 - Moderne tijd: Oekraïne in de 19e eeuw: de opkomst van nationalisme en socialisme
  • College 5 - Interbellum: De Oekraïense revolutie: onafhankelijk van de grote broer?
  • College 6 - Interbellum en WO II: Oekraïne gevangen tussen Hitler en Stalin: slachtoffer, omstander, bijrol of hoofdrol?
  • College 7 - Koude Oorlog: Oekraïne na WO II: opnieuw gevangen in Stalins greep
  • College 8 - Koude Oorlog: Pereboedova: Perestroika in Oekraïne
  • College 9 - 1991-2004: Een onafhankelijk Oekraïne?
  • College 10 - 2004 - heden: Oekraïne na de Oranje-revolutie, een land in beroering?
Docent: Nicolaas A. Kraft van Ermel, MA
Data: 10 colleges, 22 januari t/m 2 april 2018 (26 februari vervalt i.v.m. voorjaarsvakantie) 19:30u-21.30u
Kosten
€ 225,00 incl. BTW voor HOVO-cursisten en overige belangstellenden
€ 275,00 excl. BTW voor tolken en vertalers in het kader van de verplichte bijscholing (18 PE-punten. Het Nederland- Rusland Centrum is aangewezen als erkende opleidingsinstelling in het kader van het Besluit permanente educatie Wbtv)
 
Aanmelding via het formulier