DvhN/LC Academie: Joegoslavië als een veelvolkerenstaat

Anno nu maken Servië en Kosovo ruzie over nummerplaten. De voornaamste Servische politieke leider in Bosnië-Herzegovina, sinds kort een kandidaat lidstaat van de EU, dreigt met enige regelmaat met de onafhankelijkheid van de Servische gebieden in het land.

Hoewel voormalig Joegoslavië nog altijd vrediger is dan tijdens de jaren ‘90, toen het land in een serie oorlogen uiteenviel, blijft het gebied van de voormalige veelvolkerenstaat nog altijd ingewikkeld en zijn er talloze onopgeloste spoken uit het verleden.

Dit, gecombineerd met de dramatische beelden uit de jaren ‘90, is reden temeer om ons in Joegoslavië te verdiepen. Om wat er nu en destijds gebeurde goed te begrijpen moeten we aandacht geven aan de geschiedenis van Joegoslavië, dat feitelijk een experiment was. Een experiment om diverse volkeren samen te laten wonen in één staat. Het veel volkeren experiment Joegoslavië staat daarom centraal in deze cursus.

Dit bijzondere experiment is verbonden met de twintigste-eeuwse geschiedenis: het was een antwoord op de spanning tussen Europese grootmachten én het opkomend nationalisme onder de kleinere volkeren. De kleine Zuid-Slaven (Serven, Kroaten, Bosniërs, Macedoniërs, Montenegrijnen en Slovenen) waren verspreid over de Habsburgse en Ottomaanse rijken én het onafhankelijke Servië.

Meer informatie

Vakgebied Geschiedenis
Locatie Online
Dag Dinsdag
Uiterste inschrijfdatum maandag 6 februari
Data & tijd di 7, 14, 28 februari 2023, di 7, 14, 28 maart 2023 4, 11, 18, 25 april 2023, 20:00 - 22:00
yy
Prijs

€ 175 (abonnees van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant krijgen via kortingscode 25 euro korting)

PE-punten

Wilt u deze cursus volgen in het kader van de PE-puntenregeling voor tolken en vertalers Wbtv? Het Nederland-Rusland Centrum is door Bureau Wbtv aangewezen als erkende opleider voor de permanente educatie voor tolken en vertalers. Wij moeten voor u dan een extra inspanning leveren. U betaalt daarom een toeslag van € 45 (incl. btw). U krijgt hiervoor 18 PE-punten.

Aantal colleges 10
Werkvorm Hoorcolleges

Inschrijving

U kunt zich voor deze cursus op meerdere manieren inschrijven:

  1. U bent geen abonnee bij het Dagblad van het Noorden en/of Leeuwarder Courant; u kunt zich inschrijven via het Nederland-Rusland Centrum of via VanPlan.
  2. U bent abbonee bij het Dagblad van het Noorden en/of Leuwarder Courant; u kunt zich met uw kortingscode inschrijven via VanPlan. U krijgt dan €25 korting op het inschrijfgeld.
  3. U bent geregistreerd tolk en/of vertaler en wilt de cursus volgen PE-puntenregeling Wbtv. U kunt zich uitsluitend inschrijven via de website van het NRCe. U betaalt een toeslag van € 45. Bent u ook abbonee bij het Dagblad van het Noorden en/of Leeuwarder Courant en wilt u in aanmerking komen voor de kortingsregeling? Neem dan contact op met: webshop@nrce.nl