Oekraïne, Rusland en het Westen: Conflicterende Perspectieven

Ruslands invasie van Oekraïne verraste de wereld: velen hadden een escalatie van deze grootte niet verwacht. Evenzeer is ook de huidige uitkomst: Rusland verwachtte een snelle overwinning, maar kreeg deze niet. Ook in het westen verwachtten weinigen dat Oekraïne de Russische troepen zo ver kon terugdrijven. Inmiddels is de oorlog verzand in een uitputtingsoorlog: formeel zijn alleen Rusland en Oekraïne daarin partij, maar in de praktijk spelen de NAVO en de EU een belangrijke rol. Alleen dankzij financiële en materiële ondersteuning kan Oekraïne zich staande houden in de huidige uitputtingsslag.

Nu het lijkt alsof de oorlog voorlopig niet voorbij is, maar het eerste stof wel gedaald, is het tijd geworden de oorlog en bredere situatie nader te aanschouwen. Deze cursus biedt een bijzonder drieluik, waarbij Oekraïense, Russische en Westerse perspectieven behandeld zullen worden. We kijken daarbij eerst naar de aanloop van 2022, vervolgens naar het verloop van de oorlog en blikken daarna vooruit op toekomstscenario’s. Ieder college geeft daarbij perspectieven voor de lange, middellange en korte termijn.

Collegeschema

College

Datum

Onderwerp

Docent

I

17-04-2023

Russische perspectieven: Waarom viel Rusland Oekraïne binnen?

Hans van Koningsbrugge

II

24-04-2023

Corruptie en overschatting: Waarom presteerde Rusland slechter dan verwacht?

Hans van Koningsbrugge

III

01-05-2023

Oekraïense perspectieven: Wat ging er aan 2022 vooraf?

Nicolaas Kraft van Ermel

IV

08-05-2023

Het wonder van Kyiv (2022): Waarom presteerde Oekraïne veel beter dan verwacht?

Nicolaas Kraft van Ermel

V

15-05-2023

Toekomstperspectieven: Gevolgen in Rusland en vooruitzichten op vrede?

Hans van Koningsbrugge

VI

22-05-2023

Toekomstperspectieven: Ontwikkeling van Oekraïne; uitzicht op vrede en EU-integratie?

Nicolaas Kraft van Ermel

Meer informatie

Locatie

Online (webinar middels zoom)

Dag

Maandag

Tijd

20:00-22:00

Cursusdata

17-04 t/m 22-05-2023

Aantal colleges

6

Prijs

€ 110
Wilt u deze cursus volgen in het kader van de PE-puntenregeling voor tolken en vertalers Wbtv? Het Nederland-Rusland Centrum is door Bureau Wbtv aangewezen als erkende opleider voor de permanente educatie voor tolken en vertalers. Wij moeten voor u dan een extra inspanning leveren. U betaalt daarom een toeslag van € 45 (incl. btw). U krijgt hiervoor 11 PE-punten.

Uiterste inschrijfdatum

16 april 2023

Inschrijving

Inschrijving is mogelijk via het inschrijfformulier

Over de docenten

prof. dr. J.S.A.M. (Hans) van Koningsbrugge is hoogleraar Russische geschiedenis en politiek, directeur van het Nederland-Rusland Centrum en van het Centre for Russian Studies. De bestudering van Russisch-Nederlandse betrekkingen en de betrekkingen tussen Europa en Rusland behoort nadrukkelijk tot zijn leeropdracht.

Nicolaas (N.A.) Kraft van Ermel is docent eigentijdse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijk medewerker van het Nederland-Rusland Centrum. Hij is gespecialiseerd in de eigentijdse geschiedenis van Oekraïne, Rusland en Polen. In 2020 promoveerde hij op een studie naar politieke instrumentalisatie van geschiedenis in de Oekraïense politiek