Online Academie: Het Onbekende Wit-Rusland - Een Inkijkje in Europa's Laatste Dictatuur

Wit-Rusland geldt als Europa’s ‘laatste dictatuur’ en valt momenteel niet weg te denken uit het nieuws: de beelden van vluchtelingen aan de Pools-Wit-Russische grens staan op ons netvlies gebrand. Ook de ontvoering van Ryanair-vlucht 4978 in mei 2021 spreekt tot de verbeelding. Ondanks al deze actualiteiten weten we maar weinig over dit midden in Europa gelegen land.

Voor velen blijft het echter een blinde vlek in de topografische verbeelding. Hoewel nauw met Rusland verweven, is het land geen aanhangsel van zijn grote broer. Alleen al over de naam van het land bestaat onduidelijkheid. Is het nu Wit-Rusland, of Belarus?

Wat op eerste ogenblik gewoon een kwestie van vertalen lijkt – het ‘Bel’ van Belarus betekent ‘Wit’, blijkt in tweede instantie een uiterst gepolitiseerde identiteitskwestie. Waar sommigen het zelfstandige bestaan van deze staat als een foutje van de geschiedenis zien, heeft het land volgens anderen een historische traditie en dito bestaansrecht.

Wit-Rusland, of Belaroes, is hoewel onbekend gelegen op een kruispunt van culturen en beschavingen. Juist omdat het land zo strategisch is gelegen, kan het land niet makkelijk geplaatst worden: er zijn duidelijke Russische invloeden, maar ook westerse.

Hoe kan het dat dictator Aleksandr Loekasjenko al meer dan 25 jaar stevig in het zadel zit? Waarom wordt de nationale taal, het Wit-Russisch, door bijna niemand gesproken? Op welke wijze beïnvloedt de geopolitieke positie van Wit-Rusland de machtsverhoudingen in Europa? Waarom is het Sovjet-verleden (met al zijn gruwelen) nog zo zichtbaar? Om dit soort belangwekkende vragen te begrijpen moet het verleden van Wit-Rusland beter worden gegrepen.

Programma

In deze cursus wordt de geschiedenis van Wit-Rusland chronologisch en thematisch uiteengezet. We zullen zien hoe diverse invloeden het land hebben gemaakt tot wat het vandaag is. Dat zullen we doen aan de hand van de volgende thema’s:

Nr.

Datum

Onderwerp

I

Ma 14-02-2022, 20u

Inleiding; Wat is Belaroes & de Russische middeleeuwen

II

Ma 28-02-2022, 20u

Het “Litouwse” en “Roetheense” verleden

III

Ma 07-03-2022, 20u

17e – 19e eeuw: Polen en Russen, maar waar is Belaroes?

IV

Ma 14-03-2022, 20u

Tussen Polen en Rusland, Wit-Rusland als West-Rusland

V

Ma 21-03-2022, 20u

Het interbellum: een Wit-Russische staat?

VI

Ma 28-03-2022, 20u

De Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse Sovjettijd

VII

Ma 04-04-2022, 20u

Een onafhankelijke Wit-Russische staat

VIII

Ma 11-04-2022, 20u

President Loekasjenko

IX

Ma 25-04-2022, 20u

Loekasjenko’s Tweede Termijn: Een autoritaire staat

X

Ma 02-05-2022, 20u

Een sterke president in een zwakke staat?

Meer informatie

Docent: dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel
Aantal colleges: 10
Werkvorm: online hoorcollege
Data: Iedere maandag vanaf 14 februari (m.u.v. 21 februari en 18 april)
Tijd: 20.00-22.00

Over de docent

dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel is contemporain historicus (1945 - heden) en gespecialiseerd in de geschiedenis van Oost-Europa. Hij is verbonden aan het Nederland-Rusland Centrum en aan de Afdeling Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen.

Inschrijving en cursusgeld

Reguliere cursisten: € 175,- p.p. inschrijving via onze webshop; Abonnees van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder courant krijgen €25,- korting. Inschrijving via Van Plan.
Beëdigde Tolken/vertalers i.k.v. PE-regeling WBTV: voor het PE-certificaat (18 PE-punten) wordt €45,- toeslag gevraagd. U kunt zich in dit geval inschrijven via een speciale pagina op onze webshop