Strijd om het Heilig Land: Het ontstaan van het Israelisch-Palestijns Conflict (19e eeuw - 1967)

Daar waar Israël in 1948 een glorieuze onafhankelijkheidsstrijd ziet gevolgd door de opbouw van een moderne welvarende Joodse staat zien Palestijnen juist een geschiedenis van verdrijving en onderdrukking. Ontwikkelingen aan Israëlische en Palestijnse kant zijn problematisch te noemen en verdienen het om in een breder daglicht geplaatst te worden. We beginnen daarom in de 19e eeuw, waarbij we eindigen met de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook in 1967. In deze cursus zullen we erachter komen dat het conflict een lange geschiedenis kent met veel verschillende actoren: Zionistische activisten, Britse kolonialisten, Arabische koningen en Palestijnse edelen speelden allemaal een rol.

Juist door deze voorgeschiedenis te kennen wordt het makkelijker om mediaberichtgeving van vandaag de dag beter te begrijpen. Bovendien stelt gedegen historische voorkennis ons in staat te ontsnappen aan de emoties die het onderwerp op weet te roepen.

Cursusoverzicht in titels per dagdeel: (Cursisten krijgen ieder college cursusmateriaal uitgereikt. Ook ontvangen cursisten een literatuurlijst met aanbevolen literatuur van de docent)

Collegeoverzicht

College I: Inleiding & Het Ottomaanse Palestina rond de eeuwwisseling
College II: Het einde van het Ottomaanse Palestina
College III: Het Britse Mandaatgebied Palestina
College IV: 1948 – Een dubbele geschiedenis: De onafhankelijkheidsoorlog en de Nakba
College V: 1948-1967: een verdeeld land
 

Cursusinformatie

Dinsdag 29 september 2020
Prijs: € 133,00
Dhr. dr. N.A. (Nicolaas ) van Kraft van Ermel
10:00 - 12:00
Locatie: Bibliotheek Hengelo (klik hier voor de adresgegevens)
 

Inschrijving

Wilt u deze cursus volgen voor PE-punten in het kader van de regeling Permanente Educatie Wbtv? Neem dan contact op met kve@nrce.nl

Overige cursisten kunnen zich inschrijven via samenwerkingspartner U3L.

Over de docent

dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel is historicus en gespecialiseerd in de eigentijdse geschiedenis van Midden-en Oost-Europa. Hij is verbonden aan het Nederland-Rusland Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen.Hij is o.a. gespecialiseerd in de nalatenschap van Communistische dictatuur in Europa in de brede zin des woords (en in het bijzonder Oost-Europa, specifiek Oekraïne).