Cursussen

Een gebed zonder einde? Het Palestijns-Israëlisch conflict na 1967

We zouden er bijna aan gewend raken: in het Heilig Land woedt een wel haast onoplosbaar conflict. Een conflict dat niet heeft geleid tot vele doden, gewonden en verwoeste levens, maar zich ook wereldwijd uitstrekt. Wie heeft er nu geen mening of gevoelens over het Palestijns-Israëlisch conflict? Op een of andere manier is het Palestijns-Israëlisch conflict geen ver-van-mijn-bed-show. Israël en de Palestijnen hebben veel zelfverklaarde "vrienden" en "vijanden".

Een tijd van hollen en stilstaan: Russische modernisering 1650-1750

Iedereen kent tsaar Peter de Grote waarbij de nadruk ligt op de goede relaties met de Nederlandse Republiek. Buiten het feit dat dit niet klopt – naarmate Peters regering vorderde, verslechterden de betrekkingen – maakt Peters regering deel uit van een periode van Russische hervormingen. Maar wat deed hij precies? En…. wat ondernamen zijn voorgangers en opvolgers?

Grensland Oekraïne: Tussen zelfstandigheid en speelbal van grootmachten

Vandaag de dag is Oekraïne niet meer weg te denken uit ons nieuws. Het leek ineens op te duiken in onze nieuwsberichten en het is daar niet meer uit verdwenen. Desondanks blijft het complexe land onbekend en wordt het slecht begrepen...

Die complexiteit is het gevolg van 1200 jaar geschiedenis waarin, naast Oekraïners, ook Vikingen, Polen, Litouwers, Russen, Joden, Roemenen, Hongaren, Duitsers en Turken hun sporen hebben nagelaten. Oekraïne is een echt 'grensland´.

Het 'gewone' Rusland: Ontbrekende aspecten van de Russische samenleving

Wanneer het in de media over Rusland gaat, wordt vaak gesproken over legeroefeningen, buitenlandse politiek of het vermeende narcisme van president Poetin. Maar Rusland is veel meer. Veel interessante aspecten van de Russische samenleving blijven onbesproken. Het doel van deze cursus is dit ‘vergeten Rusland’ te belichten.

Het onbekende Wit-Rusland: Een inkijkje in Europa's 'laatste dictatuur'

Tussen de Baltische Staten, Polen, Rusland en Oekraïne ligt Wit-Rusland, ook bekend als de laatste dictatuur van Europa. Voor velen blijft het echter een blinde vlek in de topografische verbeelding. Vanwege de strategische ligging van Wit-Rusland is dat onterecht. Hoewel nauw met Rusland verweven, is het land geen aanhangsel van zijn grote broer.

Nog is Polen niet verloren: Een geschiedenis midden in Europa

Polen geldt als een van de lastige landen binnen de EU: de rechtsstaat staat onder druk en de huidige regering voert een uiterst nationalistisch beleid. Deze ontwikkelingen kwamen niet zomaar uit de lucht vallen: het heeft alles met Polens lastige geschiedenis te maken. Dit heeft Polen tot een strijdvaardige natie gemaakt.

Pagina's