Cursussen

Korte online zomercursus: Grensland Oekraïne

In februari 2022 stond Oekraïne plots in onze aandacht. Wie meer wil begrijpen over de achtergronden van deze door Rusland begonnen oorlog moet de geschiedenis in duiken: Uit Poetins ‘oorlogsverklaring’ mogen we opmaken dat geschiedenis en verschillende interpretaties daarvan in Oekraïne en Rusland ook onderdeel zijn van het conflict.
In deze korte cursus zullen de historische achtergronden van het huidige conflict worden geschetst.

Toen Poetin in februari 2022 de oorlog verklaarde aan Oekraïne, ontkende hij in zijn toespraak het zelfstandig bestaan van Oekraïne als natie.  Oekraïne zou ondeelbaar zijn van Rusland en het bestaan van een Oekraïense staat zou een existentiële dreiging voor Rusland zijn.

Hoe anders ziet een Oekraïens perspectief er uit! In deze lezing is Oekraïne sinds mensheugenis een eigen natie die al ruim 300 jaar een vrijheidsstrijd tegen Rusland zou uitvechten. Daarbij zou het land getroffen zijn door terreur, etnische zuivering en verdunning en zelfs genocide.

De historische relatie tussen Oekraïne en Rusland is zéér complex. Oekraïne, dat letterlijk ‘grensland’ betekent’ en Rusland delen grote delen van hun geschiedenis. Beiden claimen in de middeleeuwen geboren te zijn in Kyiv (Rus. Kiev). Na hun “gedeelde” stichtingsmoment zijn Oekraïne en Rusland soms gescheiden wegen ingeslagen, maar soms ook weer samengekomen. Verschillende interpretaties over die momenten vormen één kern van het huidige conflict. 

Programma

 1. 6 juli – In den beginne: gedeelde wortels & gescheiden wegen. Over Roes, Moskou en Polen.
 2. 13 juli – Oekraïne onder de tsaren (17e – 19e eeuw)
 3. 20 juli – De tumultueuze twintigste eeuw: Oekraïne van totalitarisme naar zelfstandige staat.

Meer informatie

 • Dag: Woensdag
 • Inschrijven voor: woensdag 22 juni 2022
 • Tijd: 11.00-13.00 uur
 • Cursusdata: 6, 13 en 20 juli
 • Prijs: € 80 (+ evt. €45 toeslag voor PE-certificaat)  
  Wilt u deze cursus volgen in het kader van de PE-puntenregeling voor tolken en vertalers Wbtv? Het Nederland-Rusland Centrum is door Bureau Wbtv aangewezen als erkende opleider voor de permanente educatie voor tolken en vertalers. Wij moeten voor u dan een extra inspanning leveren. U betaalt daarom een toeslag van € 45 (incl. btw). U krijgt hiervoor 5 PE-punten.
 • PE punten: 5
 • Aantal colleges: 3
 • Werkvorm: Online met ruimte voor vragen en discussie

Inschrijving

 • Voor reguliere cursisten, inschrijving via onze webshop
 • Voor geregistreerde tolken en/of vertalers (WBTV) die een PE-certificaat willen ontvangen. U kunt zich inschrijven via deze pagina in onze webshop.

Pagina's