Archiefonderzoek in Rusland

18 aug

Het Nederland-Rusland Centrum beschikt over jarenlange ervaring met het doen van onderzoek in Russische archieven. Deze archieven bevatten informatie die relevant kan zijn voor Nederlanders met prangende vragen over hun familieverleden of geïnteresseerden in de lange en interessante geschiedenis die Nederland en Rusland samen delen.

Waar het in Nederland heel gewoon is om met dit soort vragen zelf naar een archiefinstelling toe te gaan, documenten uit het depot aan te vragen en vervolgens de inhoud van de documenten te analyseren werkt dat in Rusland vaak niet zo. Allereerst vormt de taal een belemmering: archiefinventarissen zijn in het Russisch opgesteld en alle formulieren die moeten worden ingevuld ook. Maar daarnaast zijn Russische archieven niet zo makkelijk te benaderen als Nederlandse archieven: er zijn vaak strikte regels wanneer archieven bezocht mogen worden, welke stukken aangevraagd mogen worden en hoeveel stukken aangevraagd mogen worden. Het verkrijgen van toegang tot een Russisch archief kan een ingewikkelde bureaucratische procedure inhouden.

Het Nederland-Rusland Centrum kent de wegen die bewandeld moeten worden voor archiefonderzoek in Rusland, beschikt over de nodige specialisten die met Russische archieven kunnen werken én ook over hulpmiddelen zoals vertaalde archiefinventarissen die broodnodig zijn om in Russische archieven te werken. Daarnaast heeft het centrum ook de beschikking over meerdere databases omtrent Russisch archiefbescheiden.

Mocht u vragen hebben over archiefonderzoek in Rusland, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.