Lezing Marc Jansen 'Hoe Rusland worstelt met zijn verleden' - 26 september 2019

29 aug

Na een mooie zomer is het weer tijd voor mooie nieuwe Rusland-gerelateerde activiteiten. We beginnen op donderdag 26 september met een interessante lezing door Marc Jansen.

In het Rusland van Vladimir Poetin is de Rode Utopie verbleekt. In plaats daarvan heeft men er meer oog voor het verleden, hoe glorieuzer hoe beter. Ruim honderd jaar geleden wisten de bolsjewieken onder leiding van Vladimir Lenin hier hun revolutionaire bewind te vestigen. Lenin is in Poetins ogen echter weinig beter dan een landverrader en revolutie heet in het Rusland van vandaag een uit het buitenland afkomstig virus te zijn. Toch liggen Lenins restanten nog altijd in een mausoleum middenin het centrum van Moskou.

Formeel is er wel aandacht voor de miljoenen slachtoffers van de uit de communistische revolutie voortgekomen terreur, maar hoe valt dat te rijmen met het eerherstel dat de aanstichter van dit geweld Jozef Stalin te beurt valt? De afgezette tsaar Nicolaas II belandde samen met zijn gezin voor een bolsjewistisch vuurpeloton. Nu is hij door de met de regering nauw samenwerkende Russisch-orthodoxe kerk heilig verklaard. Tegelijkertijd worden Lenin en Stalin nog altijd als een soort communistische heiligen vereerd.

Hoe staat Poetins regering tegenover het tsarenrijk van vóór de revolutie? Wat is het beeld van de in eigen ogen ruim duizendjarige nationale geschiedenis? Heeft die kijk enige relatie tot de historische werkelijkheid?

Op deze materie zal Marc Jansen op 29 september zijn licht doen schijnen. Als historicus doceerde hij decennialang Oost-Europakunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daar nog steeds gastonderzoeker. In april kwam bij uitgeverij Van Oorschot zijn meest recente boek uit, De toekomst die nooit kwam: Hoe Rusland worstelt met zijn verleden. Het is ook mogelijk het boek na de lezing aan te schaffen.

Wanneer: Donderdag 26 september 2019, 19.30u.
Waar: Centre for Russian Studies, 2e verdieping Universiteitsbibliotheek (Broerstraat 4, Groningen).

Het is voor ons handig te weten hoeveel mensen er komen. Daarom vragen wij u graag u aan te melden via de e-mail (Marcel Stoeten, g.w.m.stoeten@rug.nl).