DVHN/LC Academie: Het onbekende Oekraïne

Sinds 2014 valt Oekraïne niet meer weg te denken uit ons nieuws. Opeens had dit onbekende land onze aandacht. Toch kennen we het land maar slecht: onbekend maakt onbemind. Desondanks kent het land een rijke, complexe en bovenal fascinerende geschiedenis. In ruim 1200 jaar tijd hebben naast Oekraïners, ook Vikingen, Polen, Litouwers, Russen, Joden, Roemenen, Hongaren, Duitsers en Turken hun sporen hebben nagelaten. Oekraïne is een echt 'grensland ́.

Er bestaat helaas veel onduidelijkheid: Is Oekraïne wel een ‘echt land’? is het werkelijk verdeeld tussen het ‘Europese’ westen en het ‘Russische’ Oosten, zoals vaak wordt geclaimd? Vaak overheersen slechts clichébeelden, terwijl de realiteit onderbelicht blijft.

Deze cursus volgt de geschiedenis van Oekraïne chronologisch en besteedt daarbij aandacht aan hoe de inwoners en leiders het land hebben gevormd. Ook worden alle belangrijke ideologische en sociale ontwikkelingen gevolgd. Al snel wordt duidelijk dat Oekraïne niet alleen een fascinerende geschiedenis heeft, maar dat het land ook een belangrijke rol speelt in de Europese geschiedenis. Een geschiedenis die je moet kennen om de huidige ontwikkelingen beter te begrijpen.

Programma

 1. 9 februari 2021: In den beginne: Roes – Een Vikingrijk, Rusland of toch Oekraïne?
 2. 23 februari 2021: Vroegmoderne tijd: Oekraïense vrijheid: De Kozakken
 3. 2 maart 2021: Vroegmoderne tijd: Oekraïne als speelbal van grootmachten: Polen, Rusland en het Habsburgse rijk
 4. 9 maart 2021: Oekraïne in de 19e eeuw: de opkomst van nationalisme en socialisme
 5. 23 maart 2021: De Oekraïense revolutie: onafhankelijk van de grote broer?
 6. 30 maart 2021: Oekraïne gevangen tussen Hitler en Stalin: slachtoffer of, omstander?
 7. 6 april 2021: Het naoorlogse Sovjet-Oekraïne
 8. 20 april 2021: De ontworsteling: Oekraïne tijdens glasnost en perestrojka
 9. 27 april 2021: 1991-2004: Een onafhankelijk Oekraïne?
 10. 11 mei 2021: Het hedendaags Oekraïne, een land in beroering (2004-2021)
 11. Gastcollege van mr. drs. Jennes de Mol ambassadeur in Kiëv

Docent

Dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel is historicus en gespecialiseerd in de moderne en eigentijdse geschiedenis van Midden- en Oost-Europa, in het bijzonder van Oekraïne. Hij vertelt u alles over dit onbekende land.

PE-punten voor beëdigde tolken en vertalers

Het Nederland-Rusland Centrum is door Bureau Wbtv aangewezen als erkende opleider voor de permanente educatie voor tolken en vertalers. Wij moeten voor u dan een extra inspanning leveren. U betaalt daarom een toeslag van € 45 (incl. btw). U krijgt hiervoor 18 PE-punten.

Inschrijving

Deze scholingsactiviteit wordt georganiseerd in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

Het inschrijfgeld bedraagt € 175 Euro inclusief btw. U kunt zich hier inschrijven. Abonnee's op het Dagblad van het Noorden of de Leeuwarder Courant kunnen met kun abonneenummer tijdens hun inschrijving korting verkrijgen, u betaalt dan slechts € 150.

Beëdigde tolken en vertalers die de cursus willen volgen in het kader van de regeling permanente educatie kunnen zich hier inschrijven.