Wit-Rusland, Onbekend & Onbemind

N.B. deze cursus vindt zowel op locatie in Leeuwarden als digitaal plaats. Bij te weinig aanmeldingen of een verandering van de situatie rondom het coronavirus kan het zijn dat de hele cursus als online-cursus te volgen is.

In 2020 was de Wit-Russische hoofdstad Minsk plots wereldnieuws; na overduidelijk oneerlijke verkiezingen waren er grote protesten. Oppositiepresidentskandidaat Svetlana Tichanovskaja moest onder bedreiging zelfs het land verlaten. In Nederland weten we echter weinig over de ‘laatste dictatuur van Europa.

Voor velen blijft het echter een blinde vlek in de topografische verbeelding. Hoewel nauw met Rusland verweven, is het land geen aanhangsel van zijn grote broer. Alleen al over de naam van het land bestaat onduidelijkheid. Is het nu Wit-Rusland, of Belarus? Wat op eerste ogenblik gewoon een kwestie van vertalen lijkt – het ‘Bel’ van Belarus betekent ‘Wit’, blijkt in tweede instantie een uiterst gepolitiseerde identiteitskwestie. Waar sommigen het zelfstandige bestaan van deze staat als een foutje van de geschiedenis zien, heeft het land volgens anderen een historische traditie en dito bestaansrecht.

Wit-Rusland, of Belaroes, is hoewel onbekend (en daarmee onbemind) gelegen op een kruispunt van culturen en beschavingen. Juist omdat het land zo strategisch is gelegen, kan het land niet makkelijk geplaatst worden: er zijn duidelijke Russische invloeden, maar ook westerse. Hoe kan het dat dictator Aleksandr Loekasjenko al meer dan 25 jaar stevig in het zadel zit? Waarom wordt de nationale taal, het Wit-Russisch, door bijna niemand gesproken? Op welke wijze beïnvloedt de geopolitieke positie van Wit-Rusland de machtsverhoudingen in Europa? Waarom is het Sovjet-verleden (met al zijn gruwelen) nog zo zichtbaar? Om dit soort belangwekkende vragen te begrijpen moet het verleden van Wit-Rusland beter worden gegrepen.

Programma

In deze cursus wordt de geschiedenis van Wit-Rusland chronologisch en thematisch uiteengezet. We zullen zien hoe diverse invloeden het land hebben gemaakt tot wat het vandaag is. Dat zullen we doen aan de hand van de volgende thema’s:

  1. Inleiding; Wat is Belaroes & de Russische middeleeuwen
  2. Het “Litouwse” en “Roetheense” verleden
  3. 17e – 19e eeuw: Polen en Russen, maar waar is Belaroes?
  4. Tussen Polen en Rusland, Wit-Rusland als West-Rusland
  5. Het interbellum: een Wit-Russische staat?
  6. De Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse Sovjettijd
  7. Een onafhankelijke Wit-Russische staat
  8. President Loekasjenko
  9. Loekasjenko’s Tweede Termijn: Een autoritaire staat
  10. Een sterke president in een zwakke staat?

Meer informatie

Vakgebied: Geschiedenis
Locatie: Leeuwarden en online
Dag: Woensdag
Uiterste inschrijfdatum: 14 Sep 2021
Tijd: 10.15-12.00 uur
Cursusdata:29 september t/m 8 december, 20 oktober vervalt
Prijs: € 232, Wilt u deze cursus volgen in het kader van de PE-puntenregeling voor tolken en vertalers Wbtv? Het Nederland-Rusland Centrum is door Bureau Wbtv aangewezen als erkende opleider voor de permanente educatie voor tolken en vertalers. Wij moeten voor u dan een extra inspanning leveren. U betaalt daarom een toeslag van € 45 (incl. btw). U krijgt hiervoor 18 PE-punten.
Aantal colleges: 10
Werkvorm: Hoorcollege

Inschrijving

Inschrijving voor deze cursus is uitsluitend mogelijk via de email.

Over de docent

dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel is contemporain historicus (1945 - heden) en gespecialiseerd in de geschiedenis van Oost-Europa. Hij is in het bijzonder gespecialiseerd in de geschiedenis van Oekraïne, Rusland en Polen.