Georgië

Georgië, gelegen in de Caucasus tussen Rusland, Azerbaijan, Turkije en Armenië, positioneert zichzelf het liefst als hub tussen Europa en Azië. Om haar rol in de internationale handel te versterken heeft Georgië de aflopen jaren ingezet op het verbeteren van zowel haar land- als luchtinfrastructuur. Zo zijn de snelwegen verbeteren, zijn er nieuwe spoorlijnen aangelegd en zijn ook de (lucht-)havens verbeterd. Hiermee kan Georgië haar rol als handelsland in de Caucasus verder versterken.

Ondernemersklimaat
Om als handelsland uit de verf te komen, heeft Georgië de afgelopen jaren ook een veel liberaler belastingsysteem opgezet en gewerkt aan een sterk ondernemersklimaat. Door de implementatie van uitgebreide hervormingen is Georgië een succesverhaal als het gaat om zakendoen te noemen. In 2020 rapporteerde de Wereldbank in haar Doing Business rapport dat Georgië op plek 7 eindigde als het ging om ease of doing business onder 190 economieën, de 2e plek voor ease of starting a business en de vijfde plek voor ease of registering property.

Economische vooruitzichten
Voor de Coronapandemie uitbrak groeide het bbp van Georgië met 5,1% in 2019 (USD 17,6 biljoen). Ook in de jaren voor 2019 was er sprake van een sterke economische groei. Van 2010 en 2019 groeide het bbp met een gemiddelde van 4,9%. Onderstaande grafiek is gebaseerd op de World Economic Outlook gebaseerd van het Internationaal Monetair Fonds.

Energie
Alhoewel Georgië zelf in haar energiebehoefte kan voorzien door middel van waterkrachtenergie, is het land voor haar gas- en olievoorraden vooral afhankelijk van Azerbaijan. Met haar strategische ligging tussen Europa en Azië wil Georgië een hub worden voor de doorvoer van olie en gas. Voor ondernemers biedt de doorvoer van olie en gas grote kansen omdat er veel transportmogelijkheden gerealiseerd moeten worden. Voor de hubfunctie heeft Georgië al wel flink geïnvesteerd in pijplijnen en spoorwegen.

Exportproducten
Naast haar hub-functie zijn er twee belangrijke sectoren voor het zakendoen met Georgië, namelijk de agrarische en industriële sector. Georgië is met name bekend om haar kwalitatief goede wijnen.

Sector

Exportproducten

Agrarische sector

Met name citrusvruchten, druiven en hazelnoten.

Industriële sector

Mijnbouw (mangaan), metaal, koper, goud, auto's en chemie belangrijke subsectoren

Interesse?
Georgië biedt voor ondernemers vele kansen. Met een sterke economische groei en een liberaal en tolerant ondernemersklimaat is Georgië binnen de Caucasus één van de kansrijkste landen om mee te handelen. We maken graag met u een vrijblijvende afspraak om in detail te bespreken wat de kansen zijn voor uw producten of diensten.